På uppdrag i inlandet

I måndags skickades jag 13 mil inåt landet. Där hade frosten bitit sig fast på ängar och kalhyggen och i träden glittrade snön. Tyvärr går det inte njuta av så länge, för mörkret kommer tidigt, men under de få timmarna av dagsljus försökte jag insupa så mycket jag kunde av det där lugnet som du bara kan få av att köra ensam längs med vindlande inlandsvägar.
Det blev långa jobbdagar där jag bland annat intervjuade Alexandra, som jobbade på en pekbok till sitt barn, fotograferade Malin, som engagerat sig i kampen mot att centralisera skatteverket och behålla det i Lycksele, och besökte Valter, som bott i samma hus på landet i 82 år. Mitt jobb för med sig så många fina möten och erfarenheter och tankeställare att ni anar inte. 
Under min vistelse i inlandet fick jag bo hos den här fantastiska personen i livets kanske finaste lägenhet. (Här poserar hon med sin födelsedagspresent – en kattmugg från Lilla Berlin!) Vi hade så himla roligt och diskuterade bland annat orimligheten i att vi inte har en podcast, tröttgrät/skrattade och ansåg att "misär" var ett ord som borde användas mycket mer frekvent (för att det är ett roligt ord och för att det var definitionen av vårt liv de här dagarna).
På tal om livets finaste lägenhet; jag har egentligen inga bildbevis. Blir alltid så till mig över kattstatyer, ljusslingor, gamla skolplanscher, fantastiska hemmagjorda inredningsprylar och skira lampskärmar att jag får hjärtklappning och måste lägga mig ner. Här skymtar ni i alla fall några av alla plantor, i en fin stringhylla som också innehåller en hel arsenal av underbara retroburkar. Iiiih!
Det bjuds dessutom på sånt här fint; ungsrostade rödbetor och sötpotatis med chevréost. Vi åt också pumpatacos, frukostmackor med hemmagjord hallon- och lakritsmarmelad och granatäpplesoygurt med granola. Ja, ni hör ju. Mina smaklökar levde drömlivet.
Jag klev dessutom upp mitt i den mörkaste vinternatten för att besöka ett litet lokalt bageri för att skriva en recept-artikel. Den generösa bagaren gav mig sedan några glasswienerbröd att ta med hem, och det var precis vad vi behövde på onsdagskvällen. Serverades såklart med droppkaffe i en storspovskopp – Maria och Simon har givetvis också en helt otrolig uppsättning av loppisfyndat porslin.
På torsdagsmorgonen färdigställde jag alla mina arbeten, skickade in för redigering, kramade Maria hejdå och begav mig ut mot Västerbottenskusten igen. 
Körde återigen genom vackert vinterlandskap som tinade upp allt mer ju närmre civilisationen jag kom, och än en gång påmindes jag om min dröm att någon gång i framtiden få stanna halvvägs tillbaka, för att det är hemma. Långt innan det orangea skenet från gatulamporna och trafikljusen som förintar lagren av skog i olika blå nyanser.
 
Som tur är har jag haft Jonathan här sedan torsdagskväll och utanför fönstret har vardagen blivit vit även i Umeå. Vi har gått på bio, fikat på café och kikat på så himla mycket serier. Och själva staden kanske inte är exakt den framtid jag drömmer om, men detaljerna omkring mig gör det ändå till ett himla fint nuet.
Livsrapportering, Vardagsflykt | | En kommentar |

Livsrapportering

1. Älskar när vägarna ser ut såhär när jag ska ut på mina uppdrag 2. Onsdagsmiddag som inneboende hos Maria! Enkelt, lyxigt, gott! 3. Belöningen när en stiger upp 03.47 för ett reportage på bageri. 4. Hur jag ser ut på jobbet (och ungefär alla annan tid också, om en ska vara ärlig).

Här inne ekar det tomt medan hela världen brinner och allt känns hopplöst. Har spenderat några välbehövliga dagar i inlandet på diverse jobbuppdrag och nu tror jag att lite energi har hunnit lagras under min vinterbleka hud. Hjärtat bultar inte lika hårt i alla fall, och gråten rosslar inte riktigt i vartenda andetag. Det kommer bli bra. Och vi ses alldeles snart igen!
Livsrapportering | | En kommentar |

Topp 10

Hittade en lista hos fina Lovisa där hon listat sina tio finaste matord. Här är min version, utan inbördes ordning;

1. Picknick. För att det är kanske världens mysigaste grej, att packa ner godsaker i en korg och åka till en fin plats. När jag var liten brukade vi ha pizza-picknick på Nordanå i Skellefteå. Vi satt hela familjen under en stor björk och jag klättrade så högt jag bara kunde med min slice och åt upp den med en fantastisk utsikt innan jag klättrade ner och hämtade en till. 
2. Skörd. För att jag förknippar det med sånt jag odlat själv eller kan köpa från någon i min närhet. Närprocuderat och fräscht helt enkelt, och dessutom något jag tycker är roligt.
3. Knytkalas. Säger sig självt: en massa personer som en tycker om som tar med sig en massa gott att äta tillsammans. Kan ju inte bli fel.
4. Pären. För att jag älskar gammal västerbottniska.
5. Kaffe. Det är gott, det luktar fantastiskt och oavsett om det serveras i hemmets lugna vrå eller på ett mysigt café, så dricker jag det ofta i sällskap av någon jag tycker om.
6. Knyten. Det är ett gulligt ord i sig, men också en sån himla bra grej för att de kan fyllas med precis vad en är sugen på, oavsett om det är efterrätt eller middag som vankas.
7. Brunch. Har så många fina minnen av att duka upp amerikanska pannkakor, fattiga riddare, scrambled eggs och otaliga mängder frukt och kaffe på studentlägenhetsgolv tillsammans med världens bästa klasskamrater.
8. Farin. En viktig ingrediens i världens överlägset bästa bröd; mormors farinlimpa!
9. DukaDet är det kreativa som jag kopplar in här antar jag. Att få ta fram udda tallrikar jag hittat på loppis, gå ut i skogen och på ängar och hitta blommor och löv att dekorera med. Och tända ljus. Det är fint, bara.
10. Strössel. Det är festligt, det är gott och många gånger betyder det att ballonger finns i rummet. Och ballonger är bäst.
Livsrapportering, Q TO THE–A, Thea | | En kommentar |
Upp